LAOWA 12mm f/2.8 Zero-D

 
De LAOWA 12mm f/2.8 Zero-D is momenteel de wijdste 2.8 rectilineaire lens voor full-frame camera’s ter wereld.
Rectilineair is een Lens dat geen geometrische vervormingen veroorzaakt
Op het einde van de review kan u een korte Time lapse video zien die is gemaakt met deze lens.

Eerste indruk

 
Mijn eerste indruk na het openen van de doos was dat dit objectief vrij klein was voor een lichtsterk objectief van f/2,8 tevens het gewicht bleek ook goed mee te vallen.
De bouwkwaliteit zag er direct degelijk uit, volledig in metaal geen rubber of pvc. Als landschapsfotograaf is gewicht en bouwkwaliteit heel belangrijk door de soms barre omstandigheden waar we in vertoeven.
Het super groothoekobjectief van Venus Optics, de LAOWA 12 MM is een droom objectief voor elke landschapsfotograaf dit om zo veel mogelijk in beeld brengen. Na steeds Canon te fotograferen 17mm en dan de 16mm werd ik bij deze laatste ook reeds verwend. Nu ik wilde groter en breder gaan en zeker voor architectuur zou de 12mm van pas komen. Ik gebruikte soms de Samyang 14mm vast-objectief maar deze lens heeft veel vertekening vandaar dat deze minder werd gebrukt. Na vele reviews die positief bleken was voor mij de stap vlug gemaakt. Na het Macro objectief van Laowa kon ik er op vertrouwen dat deze ook kwalitatief in orde ging zijn.
 
 

Pluspunt

 
Bij de meeste van de super groothoekobjectieven zijn de zonnekappen vast aan het objectief en is deze uit pvc vervaardigd. Door de bolle vorm van de lens vooraan in het objectief blijven de zonnekappen op het objectief hier op de Laowa 12mm is deze vervaardigd uit metaal wat een extra protectie is tov pvc. Nu het grote pluspunt die dit objectief geeft tov. van een ander voor mij persoonlijk is de zonnekap kan verwijderd worden en vervangen worden door een filterhouder. Ja kan zeggen op andere objectieven kan het ook, klopt maar hier kan ik gewoon mijn bestaand systeem van benro, 100mm x 150mm filters gebruiken zonder peperdure filters te moeten kopen speciaal voor 1 objectief. Enige wat je extra nodig hebt is de houder en kost slechts een fractie van wat de 150mm of de 170mm filtersystemen kosten. Dit is voor mij persoonlijk meer dan super! geen extra aankopen.

Eerste indruk

 
Op mijn 16mm en 17mm objectieven gebruik ik het Benro systemen 100m houder incl. de filters. Beiden gebruik ik zonder vignet in de hoeken. Hiervoor heb ik een volledige reeks filters die op al mijn objectieven passen.
Venus Optics heeft hier ook niet stil gezeten, prima objectief met een daarbij horende filterhouder die apart aan te kopen is voor slechts 99€.
Voor mijn Samyang 14mm objectief heb ik een 150mm systeem dit werkt goed maar heeft enkele nadelen ten opzichte van de Laowa.
-heel groot en extra materiaal meenemen
-filters zijn super duur als je kwaliteit wenst.
-14mm ipv 12mm en niet rectilineaire.
 

Filterhouder

 
Ook volledig in metaal vervaardigd. Hier ook terug een mooie prestatie niet alleen de bouw kwaliteit maar ook geen vignettering in de hoeken. Natuurlijk is de houder voorzien van 2 filtersleuven ipv. 3 maar als je een verloop en grijsfilter kan combineren op een 12mm super groothoek dat is op zich al een grote prestatie van Venus Optics. Er is ook een houder voorzien waar je nog een extra polarisatiefilter kan gebruiken die past in de lensring. Voor mij persoonlijk geen optie daar je met een 12mm heel goed moet opletten voor vlekken in beeld door het gebruik van polarisatiefilter op super groothoek
Ik ben een Canon gebruiker en deze past perfect op de body en zit even stevig zoals we gewoon waren van de 60mm Macro. Als stevigheid doet dit objectief me denken aan de Zeiss lenzen mooi strak vervaardigd. Dit objectief is volledig manueel dwz. diafragma en scherpstellen gebeurd aan het objectief zelf. Door gebruik te maken van de daarvoor voorziene ringen kan je uw instellingen van diafragma en scherpstelgebied verstellen. Er is geen rechtstreeks contact met het objectief dus uw belichtingssimulatie zal niet meer werken of correct zijn. Persoonlijk was dit even wennen maar vlug opgelost.
De belichtingssimulatie werd uit gezet in de camera en ik werk op de lichtmeter in de zoeker of op de liveview. Deze zet ik op +1 stap licht en niet op de nul dit is het ideale vertrekpunt voor een mooie belichting in de camera. We kunnen niet echt van een minpunt spreken omdat we bij de aankoop reeds de keuze hebben gemaakt om een manuele lens aan te kopen. Ook is dit geen zoomlens maar een vast 12mm objectief.
 

Prestaties

Eerst en voor al gaan we kijken welk verschil zit er in de verschillende objectieven wat is nu juist het grote verschil waarom ik deze extra heb aangeschaft.

Ik ga jullie niet overstelpen met schema’s en tabellen met maten en gewichten, gewoon mijn ervaring in het veld met dit objectief. Ik denk dat ook dit is wat jullie met dit objectief gaan doen.

Hieronder zie je mooi het verschil in mijn groothoek lenzen juist de 14mm van sigma heb ik er niet bij getest.

 
 

Op het bovenstaande beeld kan je mooi het verschil zien in de hoeveelheid je extra in beeld hebt. Het statief en camera (full-frame) bleef mooi op dezelfde plaats staan enkel het objectief werd gewisseld. De beelden zijn niet aangepast in Lightroom nog lens correcties zijn gebeurd puur RAW-beelden. De Lenscorrectie profielen zijn nog niet aanwezig voor deze lens in Lightroom op dit moment van deze review, dit kan tegen je dit leest reeds aangepast zijn. De verhoudingen van ons onderwerp zijn vrij goed weergegeven in beeld, 12mm is een groot bereik en ligt dit bij de Fish-eye objectieven.

Links 16mm en rechts de 12mm, zoals je ziet kan er heel veel in beeld, hier ga je ook moeten opletten wanneer je deze lens zal gebruiken.

Soms kan er te veel in beeld staan ook, dus goede lens keuze voor het beeld dat je wenst te maken is altijd nodig. Het eerste wat me opviel na de opname is de rechtheid van het genomen beeld. De lijnen die normaal tegen de rand van het beeld zitten durven rond komen te staan of soms zelfs golvend worden bij sommige objectieven.

In de hoeken en randen zie je mooi hoe dit objectief rechte lijnen onder controle heeft.

Tonvervorming, kussen vervorming, vertekening noem maar op kortweg lijnen lang het kader die rond komen te staan of het beeld kan soms een bolle of holle indruk geven.De minimale vertekeningen die er zouden zijn zijn zo miniem dat ze vlug kunnen worden aangepast in Lightroom of Photoshop.

Soms kan er te veel in beeld staan ook, dus goede lens keuze voor het beeld dat je wenst te maken is altijd nodig. Het eerste wat me opviel na de opname is de rechtheid van het genomen beeld. De lijnen die normaal tegen de rand van het beeld zitten durven rond komen te staan of soms zelfs golvend worden bij sommige objectieven.

 
 

Opgelet

We spreken hier over het weergeven van rechte lijnen op uw beeld bij een recht staande camera. Niet te verwarren met perspectief vervormingen, als men lenzen naar boven toe richt gaan gebouwen smaller worden naar boven toe dit is normaal, maar de lijnen van het gebouw gaan recht blijven in beeld.

Ook de typische groothoek effecten zijn hier aanwezig zoals in elk objectief, vergrotend naar de randen. Dit is een eigenschap van een groothoek. Idem zoals een teleobjectief de achtergrond en voorgrond samendrukt.

 

Zero Distortion doet hier goed zijn werk, laat ons zeggen bijna “Zero Distortion“ de prestatie van deze lens doet het meer dan behoorlijk hier kan voorlopig geen ander objectief aan tippen. Die in dit 12mm bereik ligt.

 
 
 
 
 

Chromatische aberatie

Chromatische aberratie of kleurschifting is een optische fout van lenzen en lenzensystemen die ontstaat doordat licht van verschillende golflengten niet in dezelfde mate wordt gebroken aan de lensoppervlakken. Chromatische aberratie herken je aan paarse of roze randjes bij lijnen op een foto, vooral in hoeken. Kunnen we verwijderen in software de volgende foto’s zijn terug genomen met de drie zelfde objectieven, 17mm, 16mm en 12 mm. De Laowa 12mm en de 16mm presteren het best, de 17mm iets minder, maar met lenscorrectie zijn deze direct opgelost.

 

17mm Canon

16mm Canon

12mm Laowa

 
 
 
 
 

Vignettering

Voorlopig heb ik nog geen last gehad van vignettering. Bij een juiste belichting zijn de hoeken redelijk goed tot heel goed, niks dat stoort, ook niet met de houder van Laowa is er geen vignettering in de hoeken. Bij het onder belichten kom je wel met vignettering te zitten in de hoeken voornamelijk in de donkere partijen maar ook hier niet erg veel.

 

Links klein beetje vignet rechts niet maar is te verwaarlozen, juist belichten is de boodschap. Ook te zien in histogram 1/60 licht vignet & 1/45 sluitertijd geen vignet.

 
 
 

Scherpstellen

Scherpstellen kan vanaf 18cm vanaf de sensor, indrukwekkend voor een groothoek. Dit wil zeggen dat je tussen de 5 a 10 cm van het objectief scherp in beeld kan nemen. Hier het objectief en de camera in het gras gelegd op kortste scherpstelafstand gezet.

Panorama beelden

Ik hou van panorama beelden dus hier ook getest om er enkele beelden mee te fotograferen, gewone landschappen en ver gezichten gaan geen groot probleem vormen om samen te steken. Panorama beelden met de super groothoek lijkt simpel maar is toch uitkijken hoe je het objectief plaatst! Horizontale beelden samenvoegen tot een panorama gaat iets vlotter dan de verticale versie. Dit is niet abnormaal daar er minder ruimte is in de overlappingen en de foutmarge vlugger bereikt is.

 

De panorama beelden met de horizontale stitch vraagt zo goed als geen werk, de verticale gaan enige inspanning vragen. Zeker als je met veel voorgrond gaat werken loop je vlug op limieten. Hier onder twee voorbeelden van een beeld met veel lijnen, beiden onbewerkt enkel samengevoegd in Lightroom dmv. “samen voegen tot Panorama”

 
 
 

Diaframa

De 7 lamellen zorgen voor het diafragma een belangrijk gegeven voor een objectief. Zonder dat je er misschien bij stil staat gaan we hier ook soms gebruik van maken zoals het fotograferen van zonnesterretjes in ons beeld. Hoe beter de kwaliteit van het objectief en hoe beter de lamellen zijn hoe mooier de ster zal zijn in ons beeld.

 

Hier kan je mooi zien hoe de 7 lamellen reageren in deze situatie, je ziet de 7 grote strepen in beeld. Hier een vrij goed resultaat.

 
 
 

Pluspunten

scherpte

super groothoek

ZERO DISTORTION

 

Minpunten

Geen elektronisch contact voor de lichtmeter.Werken op +1 is een mooie start

Manueel, maar dat is een keuze die je maakt bij de aankoop, dus niet echt minpunt.

Houder heeft geen licht dichting zoals de meeste houder, hier was dit opgelost met zachte tape op enkele minuten

 
 
 

Conclusie

Ik blijf deze lens testen en updaten, eerste indruk een prima objectief en een perfecte aanvulling op de reeds aanwezige objectieven. Nu een echte vergelijking met de andere objectieven is eigenlijk niet realistisch omdat de Laowa een super groothoekobjectief is en de andere groothoekobjectieven zijn. Tevens is de Laowa ontwikkeld voor juist die vertekeningen tegen te gaan. Op dat gebied springt de LAOWA er wel mooi bovenuit, tevens ook omdat het een supergroothoek is. Zal ik enkel met de Laowa werken en de andere objectieven niet meer gebruiken? Nee zeker niet dit is een perfecte aanvulling op wat er reeds in de tas zit.

Prijs-kwaliteit meer dan zijn geld waard, een echte aanrader voor landschap en architectuur.

 
klik hier voor meer info en technische gegevens op de Nederlandstalige website.
 
 
klik hier voor de website waar ik heb aangekocht.
 
 

Voor de architectuur fanaten!

Binnenkort komt er een nieuwe Magic shift Converter uit voor speciaal voor deze lens. Dit tussenstuk maakt het mogenlijk om deze lens als een shift objectief te gebruiken dit zonder enig vignet.

klik hier voor meer beelden die gemaakt zijn met deze Laowa lens en de shifter.
klik hier voor Fotovideoretail facebook pagina.

Time lapse

Time lapse video, gemaakt met de Laowa 12mm Zero D.
kwaliteit van de foto's zijn groot en goed genoeg om 4K UHD video of timlapse video's te maken. Door de mooie rechte beelden hoeven we niet te klippen in onze beelden en kunnen we veel in beeld houden om onze montage te maken.